Myndigheten DIGG kritiseras: expertmyndighetens rapport avslöjar konsultberoende, miljonrullning och chefer utan kontroll

Här är min AI-stödda sammanfattning av Statskontorets rapport "Myndighetsanalys av Myndigheten för digital förvaltning (Digg)" från december 2023 som sammanfattar den kritik som expertmyndigheten Statskontoret riktas mot Myndigheten för digital förvaltning (Digg) i Statskontorets myndighetsanalys:


1. Bristande intern styrning och ledning

  • Ostrukturerad styrning och prioritering: Digg har svårt att samordna och prioritera sina aktiviteter på ett effektivt sätt. Beslutsprocesserna uppfattas som otydliga och ledningen ses som obeslutsam när det gäller prioriteringar.
  • Abstrakt målbild: Målbilden för Digg är mer ambitiös än den verksamhet myndigheten enligt sin instruktion ska bedriva. Detta skapar otydlighet kring vad som faktiskt ska prioriteras.
  • Bristfällig kompetensförsörjning: Digg har inte utvecklat en strategisk kompetensförsörjningsplan trots att myndigheten växt kraftigt. Istället används konsulter i stor utsträckning, vilket leder till höga kostnader och otydlig resursanvändning.
  • Brist på hållbara strukturer: Digg saknar stabila strukturer för kompetensförsörjning, verksamhetsplanering och resultatredovisning. Dessa brister har försämrat myndighetens förutsättningar att fullgöra sitt uppdrag och bidragit till hög arbetsbelastning.
  • Ofokuserat utvecklingsarbete: Utvecklingsarbetet inom "Kultur och arbetssätt" saknar tydliga mål och tidsramar, vilket gör det svårt att följa upp resultat och kostnader.

2. Bristande resultatredovisning och uppföljning

  • Svårighet att mäta resultat: Diggs resultatredovisning är otillräcklig. Det är svårt att bedöma vad myndigheten åstadkommer eftersom redovisningen inte kopplar insatser och resultat till de mål och uppgifter som finns i myndighetens instruktion.
  • Bristande kvalitativ uppföljning: Digg fokuserar främst på kvantitativa mått som antalet sidvisningar eller användare, men följer inte systematiskt upp hur centrala målgrupper upplever nyttan av deras insatser.
  • Otillräckliga analyser av kostnader och nyttor: Digg är inte tillräckligt tydlig i att visa hur de förväntade nyttorna av sina insatser kan kopplas till kostnaderna. Detta gäller såväl underlag till regeringen som interna redovisningar.

3. Otillräcklig samverkan och dialog

  • Otillräcklig samverkan med andra myndigheter: Digg lyckas inte i tillräcklig utsträckning samverka med andra myndigheter, vilket är en nyckelfaktor för att de ska lyckas med sitt uppdrag. Detta har lett till att andra myndigheter engagerar sig mindre i de gemensamma digitaliseringsprojekten.
  • Otydliga roller och mandat: Digg har ett otydligt mandat gentemot andra myndigheter, vilket skapar osäkerhet kring vad Digg faktiskt ansvarar för. Vissa myndigheter uppfattar att Digg tar på sig en alltför operativ roll istället för en samordnande roll.
  • Dialogen med regeringskansliet fungerar dåligt: Regeringskansliet uppger att det är svårt att få respons från Digg och att kostnadsanalyserna i underlagen inte är tillräckligt utvecklade.

4. Kritiska brister i tillsynsuppdraget

  • Misslyckande med tillsynsuppdraget: Digg har inte klarat av att uppfylla de tillsynsmål som ställs av EU-reglerna om digital offentlig service. Myndigheten menar att de saknar resurser, men Statskontoret anser att Digg inte heller har prioriterat tillsynsverksamheten i tillräcklig utsträckning.

5. Förslag till förbättringar

  • Tydligare styrning från regeringen: Statskontoret föreslår att regeringen tydligare definierar förutsättningarna för Diggs verksamhet, inklusive finansieringen av den förvaltningsgemensamma digitala infrastrukturen.
  • Utveckling av interna strukturer: Digg behöver förbättra sina interna strukturer för styrning och ledning genom att tolka och bryta ner uppgifter från sin instruktion till konkreta och uppföljningsbara mål.
  • Förbättrad samverkan och kommunikation: Digg bör förbättra sin dialog med regeringskansliet och arbeta mer systematiskt med att följa upp hur deras insatser tas emot och används av målgrupperna.

Detta är min AI-stödda sammanfattning av Statskontorets rapport "Myndighetsanalys av Myndigheten för digital förvaltning (Digg)" från december 2023.

Read more

120 nya brister avslöjade i Millennium: felmedicinering, försenade remisser och försvunna journaler

120 nya brister avslöjade i Millennium: felmedicinering, försenade remisser och försvunna journaler

Västra Götalandsregionen (VGR) har anmält ytterligare 120 incidenter kopplade till journalsystemet Millennium till Läkemedelsverket. Uppdateringen skickades in fredagen den 20 december tillsammans med ett pressmeddelande. Under den period som Millennium användes rapporterades 3000 supportärenden och 500 avvikelser i regionens avvikelsehanteringssystem. Utifrån detta har VGR anmält 120 händelser till Läkemedelsverket Bland

By Olle Lidbom