Millenniumveckan som gått (v.51)
Hej,
det har hänt mycket kring journalsystemet Millennium i veckan som gått. I det här nyhetsbrevet har jag samlat och skrivit om det allra viktigaste. Jag skriver även om journalsystemet Cosmic, myndigheten DIGG och Skolverkets projekt Provplattformen.
Dessutom avslöjade jag i veckan att Skolverkets stora IT-projekt för digitala nationella prov stoppas i Stockholm.
Det här blir årets sista nyhetsbrev från Den offentliga koden. Nästa nyhetsbrev skickas i början av januari.
Stötta oss gärna med en prenumeration från 50 kronor eller ett engångsbelopp inför 2025 - så att vi kan bevaka mer och se till att webbplatsen hålls igång.
God jul och gott nytt år!
Veckans händelser kring Millennium
- "120 nya brister avslöjade i Millennium" T ex försenade remisser och blodprovssvar, feldoseringar i läkemedelsmodulen, recept skickades inte till apotek, en patient behandlades med antibiotika trots en dokumenterad allergi och försvunna journalanteckningar. Jag har skrivit en separat artikel om 120 anmälda brister av Millennium.
- Borås tidning skriver om hur införandet av Millennium slagit mot Södra Älvsborgs sjukhus ögonsjukvård. Där framkommer att Millennium aldrig använts för ögonsjukvård, "införandet på Säs var ett världsunikt experiment." Det gjorde att det behövde göras anpassningar, t ex saknade Millennium för ögonsjukvården grundläggande begrepp – som ögontryck och synskärpa. Oracle fick i uppdrag att utveckla dessa delar, men ögonläkarna som pratar i Borås tidning anser inte att det fanns en färdig, testad och fungerande ögonmodul.
- I Södra Älvsborgs sjukhus tidigare journalsystem sorterade patienter i 40 olika väntelistor, där t ex ögonbesvär var en av listorna. Personalen fick information om att väntelistorna även i Millennium skulle kategoriseras i olika listor. Det var en lögn: istället hamnade alla patienter i samma lista, och dessutom kunde personalen bara se 2500 av dem skriver Borås Tidning. Verksamheten kollapsade, jourmottagande fick göras med papper och penna, och vårdtiderna kan inte utnyttjas. "För invånarna i Sjuhäradsbygden ökar varje dag risken för irreparabla följder" när de inte kan komma in för behandling och riskerar permanenta synskador.
- P4 Sjuhärad har gjort ett inslag om hur Millennium används i Storbritannien, som Västra Götalandsregionen säger att de inspirerats av. Där har Millennium använts på vissa sjukhus i över 20 år, men är kritiserat och "nyligen pausades införandet på två sjukhus där".
- Konkurrensverket kommer granska om Västra Götalandsregionens gjorde rätt som lät revisionsfirman KPMG granska vad som gick fel vid införandet av Millennium. VGR har en "knapp månad på sig att svara på kritiken" skriver Göteborgs-Posten. Granskningen tycks ha uppkommit eftersom ett företag anser sig exkluderade ur upphandlingen.
- Region Skåne skjuter upp införandet av Millennium (eller SDV som journalsystemet döpts om till i Skåne). Det skulle lanserats i hela Skåne i mars, men är nu uppskjutet. Ett första test ska göras i Ystad efter sommaren, men något datum för totalinförande finns inte längre. Jag har skrivit en längre sammanfattande text här, utifrån Region Skånes pressmeddelande.
Om andra stora IT-projekt
Provplattformen
- Skolverkets digitalisering av Nationella Proven verkar gå i stå - åtminstone i Stockholms stad. Jag har skrivit en längre, avslöjande text om att Stockholms stad inte lyckats få sina tjänstekort godkända av DIGG. Därmed kommer digitala nationella prov bli frivilligt i Stockholm. Min artikel "Kaos kring digitala nationella prov – stoppas i Stockholms skolor" går att läsa här.
- De lärare som sett Provplattformen skriver "Provportalens gränssnitt är jämbördigt MS Röj eller valfritt journalsystem från 1980-talet" och "För att förstå portalen måste man genomföra Skolverkets webbutbildning, och den tar fler timmar i anspråk än det finns på ett dygn" skriver gymnasieläraren Towe Falk i en debattartikel.
Cosmic
- Region Dalarna skjuter upp sitt nya journalsystem Cosmic som skulle införts i vecka 5. "Efter att Region Dalarna har fått tillgång till den regionalt anpassade produktionsmiljön har det konstaterats att journalsystemet innehåller flera brister. Det har gjort att planerade förberedelser inte har kunnat ske" skriver regionen i ett pressmeddelande.
DIGG
- Myndigheten för digital förvaltning har i uppdrag att "leda och koordinera insatser för ökad digitalisering". Men DIGG har fått mycket kritik, inte minst i en analys av Statskontoret. Både ledningen och styrningen får kritik, skrev Publikt för ett år sedan. Bland annat får man kritik för att man inte levererat resultat inom förvaltningsgemensam digitalisering och digital infrastruktur. Bristerna i Diggs interna styrning och ledning försämrar myndighetens förutsättningar att fullgöra sitt uppdrag och gör det omöjligt att bedöma myndighetens resultat eller om den lyckas med sitt uppdrag.
- Statskontorets rapport "Myndighetsanalys av Myndigheten för digital förvaltning (Digg)" finns att läsa här.
- Jag har gjort en AI-stödd sammanfattning av expertmyndighetens kritik i en artikel här.
- Här är en lista på alla uppdrag som DIGG har fått från regeringen. Det finns inget uppdrag - vad jag kan se? - som handlar om upphandlingar av IT-projekt, kommunala eller regionala IT-projekt eller hur staten bör styra samhällskritiska IT-satsningar.
Det här nyhetsbrevet är helt gratis tack vare de engagerade företag och människor som väljer att stötta oss varje månad. Vill du också vara med och göra det möjligt? Du kan bidra, från 50 kr i månaden genom att gå in på vår sida Den offentliga koden eller med ett engångsbelopp.