Millenniumveckan som gått (v 50)
Det här nyhetsbrevet summerar alla händelser kring journalsystemet Millennium och andra stora offentligt finansierade IT-projekt som pågår runt om i Sverige.
Veckans händelser kring Millennium
- Dagens Nyheters alldeles utmärkta granskning av Millennium-haveriet fortsätter och en genomgång av kontakterna mellan Västra Götalandsregionen och leverantören Oracle är särskilt avklädande:
"Boel Mörck [leder styrgruppen för Millennium] ligger under hela fredagen på leverantören Oracle, med frågor om varför registreringen brister. Nordiske vd:n Mike Pomerance har svarat att han ”antar att den inte gör det”, men att han måste kolla med huvudkontoret".
- "49 väst västsvenska kommuner har förbundit sig att köra Millenium i VGR:s regi" skriver Alingsås digitaliseringsansvarig Göran Westerlund i detta Linkedin-inlägg:
Kommunerna uppmanades att skicka verksamhetsexperter till ”designarbetet” vad som hände där var lite oklart - designarbetet visades aldrig upp för de 49 beställarna. Jo, en gång fick kommunerna se inspelad demo kring omläggning av sår på ett äldreboende. Till slut kom frågan spontant ”gränssnittet ser lite gammaldags ut kommer det att ändras till lansering?” svaret blev naturligtvis NEJ från den närvarande Oracle-medarbetaren. Varpå VGR:s mötesledare tröstade alla med att Oracle är ett så STORT företag så de kommer säkert med något bra i framtiden. Designprocessen har definitivt inte varit en iterativ process utan kan mer jämföras med ett svart hål.
- Redan den 5 november fick de åtta kommunerna som skulle använda Millennium respit och fick skjuta upp införandet: "Vi märkte ganska snart efter att vi fått utbildningsmaterialet att tiden inte skulle räcka till" säger Kristina Lännergren, direktör på Västkom till Dagens Samhälle.
- Tidigast i mars kan journalsystemet Millennium få grönt ljus igen från politikerna i Västra Götaland, skriver Dagens Nyheter. "Regionstyrelsens ordförande ställer höga krav efter kollapsen den 12 november. – Den information vi fick av tjänstemännen då var att vården var redo, men det är ju känd fakta hur det gick, säger Helén Eliasson (S)."
- "Chansen att lyckas införa så stora system som Millennium och Epic i de nordiska länder är försumbar. Och har man inte fått användbarheten på plats från start är det i stort sett kört, enligt svenska forskaren Åsa Cajander, forskare på samspelet mellan människa–maskin vid Uppsala universitet. Dagens Medicin har intervjuat henne.
- Sju personuppgiftsincidenter har rapporterats under de tre dagar som Millennium var i drift, enligt detta inslag i P4 Sjuhärad. Delvis för att personalen inte förstått att man loggar ut på ett annorlunda sätt än tidigare - då de bara behövde dra ur sitt ID-kort.
- Efter fyra arbetsdagar hade KPMG, som blev satt att göra den externa granskningen av Millennium en första, muntlig, återrapportering till Västra Götalandsregionen. Slutsatsen: "osäker framtid för Millennium" skriver Borås Tidning.
- Här är VGR:s egen sammanfattandeanalys av de tre dagar som Millennium användes: "En första analys visar att produktionen av vård påverkades mer än förväntat vid införandet av Millenium." Oklart om detta är delar av KPMG:s första rapport.
- "Millennium kommer heller aldrig att bli ett primärvårdssystem hur mycket någon än skruvar och förändrar" skriver VGR:s medicinska rådgivare inom Närhälsan i en rapport och Läkartidningen fortsätter "Millennium inte är anpassat för primärvårdens arbetssätt, och att det är oklart om det överhuvudtaget kan fungera som ett stöd för personalen."
- Millennium pausades efter tre dagar men redan efter ett och ett halvt dygn ville Jerker Nilson, chefsläkaren som är ansvarig för patientsäkerheten på Södra Älvsborgs sjukhus, stoppa Millennium skriver Dagens Medicin.
- Ett vittnesmål från den amerikanska läkaren Bernadine Bank som använde Millennium - innan det stoppades av amerikanska myndigheter: "plågsamt att använda", säger hon till SR P4 Sjuhärad. Hon sa upp sig för att slippa arbeta i Millennium...
Andra stora IT-projekt
Provplattformen
- Provplattformen (ja den kallas så!): "Skolverket har bestämt att vi ska ha en ny digital plattform för nationella prov. Men systemet fungerar dåligt och stjäl tid från det vi egentligen ska göra", skriver gymnasielärare Karin Berg i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Arbetet har tagit sju år, ska byggas av en australiensiska Assessment Master från av Sonet Systems (ett företag som sedan har sedan köpts upp av brittiska RM plc.). "Provplattformen" är ännu inte lanserat och ska kosta 210 miljoner kronor. Hon skriver även: "Det är samma mönster som upprepar sig: dyra system där användarnas behov får stå tillbaka för den uppköpande myndighetens hopplöst detaljerade kravlistor på vad plattformen ska klar."
- Läraren Karin Berg har även intervjuats tidigare av Vi Lärare. Där framkommer det samma saker som i Skolplattformen och Millennium: användarna fick komma in alldeles för sent, och när det nya verktyget för bedömningsstöd i de digitala nationella proven infördes i våras hade en (1) skola har fått testa hela flödet, och enligt artikeln "för sent".
- "Det är ett nytt arbetssätt, det kommer att ta lite tid för skolor och huvudmän att bli vana vid systemet" svarar Skolverket, och lägger därmed ansvaret på lärarna och användarna. Provplattformen kunde vid provlansering inte heller hantera skyddade personuppgifter.
Skolplattformen
Jag tipsar om Dagens Industris nya podd Den nya ekonomin som gjort ett inslag om Stockholm Stads Skolplattformen i ljuset av Millennium. Jag är intervjuad med anledning av min bok!
Det här nyhetsbrevet är helt gratis tack vare de fantastiska människor som väljer att stötta oss varje månad. Vill du också vara med och göra det möjligt? Du kan också bidra, från 50 kr i månaden genom att gå in på vår sida Den offentliga koden!
Prenumerera på det här nyhetsbrevet: