Millenniumveckan som gått (v.5)
Hej,
det har hänt en del kring offentligt upphandlade journalsystem sedan förra Millenniumveckan. Journalsystemet Cosmic har införts i Gävleborg - men stoppats i andra regioner. Det börjar också närma sig nationella prov som för första gången ska genmföras på Skolverkets kritiserade digitala Provplattformen.
Dessutom går jag igenom turerna kring införandet av Oracle och Cerners journalsystem Millennium i Australien som pågått sedan 2011 - idel kantad av problem, kritik, fördyrningar och förseningar.
Stötta oss gärna med en prenumeration från 50 kronor eller med ett engångsbelopp. under 2025 - så att vi kan bevaka mer och se till att webbplatsen hålls igång.
/Olle
Nya händelser kring Millennium
- Göteborgsposten och Nya Lidköpings Tidning avslöjar att Oracle skyller Millennium-haveriet på Västra Götalandsregionen (VGR). Redan två veckor före införandet av journalsystemet Millennium anklagade Oracles styrelseordförande VGR Anders Bovaller VGR för att "ej bidragit med resurser enligt plan". Oracle ville pausa arbetet, men VGR:s avtalsansvarig Pernilla Molin Nord, svarade att regionen uppfyllt sina skyldigheter. VGR skyllde på att Oracle genomfört en omfattande omorganisation som ledde till brist på personal i Millenniumprojektet.
- VGR ville också byta ut central nyckelperson hos Oracle. Denna person hade enligt VGR brustit i "lämplighet, kvalifikationer och kompetens". Det tog lång tid innan denna person byttes ut.
- Oracle anser också att driftstoppet av Millennium var felaktigt, och menar att Millennium skulle fortsatt ha använts på Södra Älvsborgs sjukhus trots att det fungerade dåligt. Oracle menar att VGR inte kunde stoppa eller pausa införandet på egen hand. Oracle har kopplat in jurister i frågan.
- I Skåne har man inte givit upp hoppet om att kunna införa journalsystemet Millennium. Ett stopp för implementeringen beslutades i december men den stora oron hos styrgruppen handlar inte om kvaliteten på Millennium, utan användarna. I en intervju med SVT säger styrgruppsordförande Harald Roos att att den största utmaningen är att skapa förtroende hos personalen.
Att man inte var så förberedda tror jag är en anledning till att det inte togs emot så väl i Västra Götaland.
- Läkarna i Skåne är fortsatt skeptiska till att det går att genomföra ett nyte till Millennium. De är oroliga för att systemet är gammalt och att det inte fungerar som det ska. "– Vi tror inte att det finns någon framtid för det här systemet, säger Olof Lindqvist från Läkarförbundet Skåne till SVT.
- Bohuslänningens ledarskribent Karl af Geijerstam skriver: "Oracle kan inte gömma sig - Millennium är för dålig"
- Journalsystemet Millennium har även införts i Australien, och redan 2018 kom de första varningsartiklarna: det blev 42% för dyrt, försenat och dåligt styrt, kantat av korruption och patientskador. Jag har sammanfattat det som hände i Australien i en separat artikel här.
- Borås Tidning skriver om en skrivelse från Sjuhäradskommunerna till regionen. Kommunerna stoppade införandet av Millennium på egen hand med flera argument: de hade haft för lite att säga till om, det var återkommande förseningar, undermåliga utbildningar, brist på testmöjligheter samt onödiga kostnader. "Kommunerna har haft kostnader för vikarier i samband med utbildningar som ställts in. Det har också varit dyrt med nödlösningar som krävts på kort varsel", skriver BT. Kommunen räknar nu på kostnaderna.
- Sjuhäradskommunerna ställer också krav på regionen om Millennium ändå ska införas. "Bland annat vill de ha inloggning till Millennium tre månader innan driftstart, olika tester ska vara gjorda och redovisas minst tre månader innan start" skriver BT. Man kräver också en bättre utbildning för medarbetarna: "Utbildningskonceptet behöver omarbetas, utgå ifrån ett pedagogiskt tänk och utgå ifrån respektive roll i kommunen."
Om andra stora IT-projekt
Cosmic
- Cosmic infördes i Gävleborg den 14 januari. Systemet drogs med stora kapacitetsbriset inledningsvis, skriver bl a SVT.
- Kritiken var fortsatt hård: ökade nivåer av administration, dåliga förberedelser inför lanseringen, dålig utbildning och att systemet inte är anpassat för primärvården. "När allt fungerar lär den ökade administrationen ta 15-20 procent längre tid" bedömer en läkare påverkan på vårdproduktionen. Läkargruppen också ser viktiga och positiva aspekter med Cosmic, som fördelarna med att ha ett sammanhållet journalsystem, skriver Läkartidningen.
- Vårdbolaget Praktikertjänst har anmält Cosmic till Läkemedelsverket efter införandet i Gävleborg, skriver Gefle Dagblad. Anmälan gäller "negativa händelser och tillbud med medicintekniska produkter" och handlar om att Cosmic kan rätt information på skärmen, men ändå skriva ut fel recept.
- Läkarfacket har också varnat för hur journalsystemet Cosmic hanterar patientuppgifter. "Skyddade personuppgifter riskerar att röjas och genomförda behandlingar visas för alla som använder systemet" rapporterar Sveriges Radio Gävleborg.
- "Ingenting fungerar och vi sitter i ett kaos utan något stöd från ledningen i regionen. Våra chefer vrålar efter hjälp och bemöts av Martin Andersson-floskler i stil med ”vi får vara beredda på att jobba annorlunda en tid framöver”" skriver en läkare i Gävleborg.
- Region Halland kommer införandet journalsystemet Cosmic i slutet av mars, trots att både Dalarna och Sörmland (som ingår i samma paket-upphandling av Cosmic) beslutat att skjuta upp sitt införande.
- Region Västernorrland ska byta journalsystem till Cosmic den 26 februari klockan 06.00, rapporterar Sveriges Radio.
- Övriga regioner som går till Cosmic under våren är Region Västerbotten. Region Blekinge i mars, men det har skjutits "till senhösten" skriver SVT. Systemet infördes i Region Örebro och Region Norrbotten under hösten 2024.
- Läkartidningen sammanfattar de första två månaderna av Cosmic i Norrbotten. Inledningsvis var reaktionen att det gått "helt okej" i regionens verksamhet och stökigt i privata primärvården. Men under de två månaderna Cosmic har använts har allt fler larm kommit från läkare. Bland annat har läkarna behövt att manuellt föra över läkemedelslistor från det tidigare systemet, systemet är långsamt, det kräver många klick, ger sämre överblick, har ett gammaldags gränssnitt, skapar skapar stuprör i organisationen, har dålig support och har ökat administration för läkarna. Läkarna bedömer att vårdproduktionen har en nedgång med 20 procent. Läkarna uppfattar också att cheferna skyller problemen på att medarbetarna ännu inte är vana vid systemet. Det avfärdar personalen: "Det är omöjligt att vi har så korkade läkare" och påpekar att "det är tydligt att systemet inte anpassats i samråd med oss som jobbar på klinikerna.
Skolverkets provplattform för Nationella Prov
- Vi Lärare har intervjuat läraren Karin Berg som punktar upp flera problem med den provplattform för nationella prov som ska användas under våren.
- Det går inte att göra anteckningar i systemet.
- Det går inte att samtidigt ha uppe både prov och bedömningsanvisningar.
- Det går inte att jämföra texter/uppsatser med varandra. För att kunna öppna en ny uppsats måste den föregående vara bedömd och klar.
- För att gemensamt kunna bedöma anonymiserade uppsatser – vilket är ett krav – tvingas sambedömande lärare tillsammans och samtidigt läsa texterna på en gemensam bildskärm. Ett alternativ är att texterna projiceras på en vägg eller liknande med hjälp av en projektor, ett annat alternativ är att lärare tvingas byta datorer med varandra enligt ett rullande schema. Texterna ska enbart kunna ”öppnas upp” av en användare åt gången.
- Skolverket har efter kritiken försökt åtgärda funktioner för sambedömning.
- En lösning för centrala rättning av proven "ligger fortfarande långt fram i tiden, först under 2026" skriver Vi Lärare. Skolverket har även flaggat för att det införandet kan skjutas på framtiden på grund av mindre budgetar.
- I Stockholm ser det fortfarande mörkt ut för att kunna genomföra digitala nationella prov, något Den offentliga koden avslöjade i december. För att lärare ska kunna få en säker inloggning kommer alla e-postadresser behöver ändras för både grundskolor, gymnasieskolor och förskolor - det rör sig om många anställda. Därefter ska myndigheten DIGG godkänna lösningen och personalen ska utbildas. Nationella provet i svenska är först ut och är inplanerat i början av april.
- En gymnasieskola i Karlstad kommun var en av de som testade Provplattformen 27 november för 178 elever. En utvärdering som Den offentliga koden kommit över visade bland annat att plattformen hade:
- Ett gränssnitt med liten text, många kolumner och otydliga knappar, som behövde många klick för att navigera sig igenom.
- Varningsnotiser syntes för hela skolenheten.
- Provet görs i något som kallas "Safe Exam Browser" som tog lång tid att öppna och som har kapacitetsproblem med text som laggar, ångra-funktion som inte fungerar (elever förlorade text de skrivit), dysfunktionell stavningskontroll, och text-till-tal fungerade inte
- Det var även "mycket invecklat" att för de som ledde proven. Gränssnittet krävde mycket utbildning, träning och manualer. Och att bedöma och rätta var svårt att göra i plattformen.
Det här nyhetsbrevet är helt gratis tack vare de engagerade företag och människor som väljer att stötta oss varje månad. Vill du också vara med och göra det möjligt? Du kan bidra, från 50 kr i månaden genom att gå in på vår sida Den offentliga koden eller med ett engångsbelopp.