Millenniumveckan som gått (v.10)

Millenniumveckan som gått (v.10)
Photo by Uladzislau Petrushkevich / Unsplash

Hej,

Veckans stora nyhet när det gäller offentligt upphandlad IT var att Skolverket beslutade sig att stoppa införandet av digitala nationella prov. Den offentliga koden har tidigare skrivit om problem som kantat det sju år långa projektet. Att det nu stoppas kan inte överraska någon läsare, med andra ord.

En annan nyhet som sticker i ögonen är att journalsystemet Cosmic har rekryterat den toppchef som upphandlat Cosmic till nio av de största regionerna i Sverige. Det är en rekrytering som naturligtvis väcker frågor kring korruption och intressekonflikter.

Dessutom har Oracle gått ut och attackerat läkarna i Västra Götalandsregionen: enligt Oracles toppchef var det deras fel att införandet av Millennium gick så dåligt.

Stötta oss gärna med en prenumeration från 50 kronor eller med ett engångsbelopp under 2025 - så att vi kan bevaka mer och se till att webbplatsen hålls igång.

/Olle


Nya händelser kring Millennium

  • Journalsystemet Millennium pausas på obestämd framtid, meddelar Västra Götalandsregionen (VGR). Om projektet ska återupptas ska det meddelas 4 månader innan. "Det innebär en genomsnittlig månadskostnad för konsulter på cirka nio miljoner kronor i stället för 18" skriver regionen. "Det finns ingen fast tidplan för när pausöverenskommelsen löper ut, men ambitionen är att den ska vara så kort som möjligt" skriver VGR i sitt pressmeddelande, vilket jag tolkar som att VGR och leverantören Oracle förhandlar om att avsluta avtalet.
  • I pressmeddelandet ställs frågan om detta innebär att "Millennium är det mest troliga alternativet framåt?" Svaret från programstyrgruppens ordförande: "Vi har fortfarande flera alternativ vi arbetar parallellt med."
  • VGR ska träffa Oracles ledning den 13 mars, meddelar regionen i ett pressmeddelande.
  • Det var sjukvårdspersonalens fel att Millennium-införandet havererade, skriver Oracles högsta chef i Norden Mike Pomerance i ett mejl till höga chefer i Region Skåne. Brevet, som Sveriges Radio har läst, är en slags attack på media, där Pomerance skriver att det blev ett ”obalanserat och ensidigt narrativ”, eftersom "det inte fanns ”synliga företrädare” bland läkare och sjuksköterskor som bemötte felaktiga påståenden om journalsystemet." Ingen ville tala gott om systemet. Mejlet skickades ut till Region Skåne för att lugna regionen och försäkra sig om att Millennium utan problem kan införas i regionen, trots problemen i Västra Götalandsregionen.
  • Här en reaktion från läkaren Andreas Thörneby på Oracles anklagelse.
  • I Skåne har utvecklingen av Millennium fortsatt trots stoppet i Västra Götalandsregionen och Tidningen Sjukhusläkaren rapporterade att region Skåne betalade 40 miljoner kronor i december: "av denna summa gick 22,5 miljoner kronor till konsulter och 13,6 miljoner till intern personal som arbetar med att utveckla systemet."
  • I VGR var kostnaderna för konsulterna till och med stoppet av Millennium var 799 miljoner kronor, då hade 120 konsulter kontrakt med regionen. Närmare bestämt 799 490 643 kronor betalades från 2018 till och oktober 2024. Sedan stoppet i november har kostnaderna för det pausade, havererade systemets konsulter varit 14 miljoner kronor per månad.
  • En vårdplats i Sverige beräknas kosta 17 525 kr/dygn, enligt en schablonkostnad från Sveriges Kommuner och Regioners (SKR).
  • VGR har sammanställt hur vården påverkades i regionen av införandet av Millennium och återgången till tidigare journalsystem. Här är några exempel:
    > Öppenvården producerade 13 000 färre besök i november jämfört med 2023 vilket motsvarar en minskning med 50 procent. Det har fått köerna att öka under hösten som VGR nu behöver komma ikapp med.
    > Telefontillgängligheten till Närhälsans verksamheter sjönk till cirka 55 procent under införandeveckan.
    > Planerad vård ställdes in i regionen för att avlasta Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS) som införde Millennium. De ställdes in 54 operationer in på andra sjukhus.
  • VGR har även börjat sammanställa medarbetarnas erfarenheter:
Bristande förberedelser och utbildning. Sena leveranser och sen information ledde till stress och dålig arbetsmiljö. Utbildningen upplevdes av många som bristfällig, ofullständig och inte anpassad efter specifika yrkesroller.
Systemets användarvänlighet. Millennium som system upplevdes svårt och ineffektivt med många komplicerade arbetsflöden och det fanns synpunkter på systemets grundläggande logik och design.
Tekniska problem. Upplevelse av att flöden och arbetssätt inte var tillräckligt testade innan driftstart och upplevda tekniska problem i samband med driftstarten, till exempel långsamma svarstider och buggar.

Om andra stora IT-projekt

Skolverkets provplattform för Nationella Prov

  • Vårterminens samtliga digitala nationella prov ställs in: Skolverket meddelar att de "stänger ner provtjänsten för nationella prov för våren 2025". Projektet stoppas alltså med omedelbar verkan, bara några dagar innan det skulle införas. Orsaken till att det digitala nationella provet stängs ned är personuppgiftsincidenter och kommer att anmäla incidenterna till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY). "Elevers personuppgifter har läckt till lärare som inte ska ha tillgång till dem" skriver Dagens Nyheter.
  • En lärare berättade på Facebook att hen logga in på Provplattformen och sett 150 andra elever än de egna, på en helt annan skola i en helt annan stad...
  • Här skriver rektor Linnea Lindquist i Expressen tidigare i veckan om det uppseglande haveriet med de digitala nationella proven.
  • Tidigare i veckan kom även beskedet att delar av provet skulle stoppas, eftersom rättstavnings- och grammatikkontrollen inte fungerade tillfredsställande. "På grund utav tekniska problem kommer inte de nationella delproven C1 och C2 i svenska och svenska som andraspråk i årskurs 6 och delprov A i svenska 3 och svenska som andraspråk 3 att genomföras i provplattformen som planerat."
  • Skolverket har arbetat med det digitala nationella proven sedan 2017 och har hittills kostat 697 miljoner kronor.
  • Skolminister Lotta Edholm har krävt ett möte med Skolverkets generaldirektör Joakim Malmström: ”Det är åtta år sedan Skolverket fick uppdraget att utveckla och tillhandahålla de digitala nationella proven. Det är visserligen ett omfattande uppdrag, men jag har stor förståelse för den frustration som många rektorer, lärare och elever känner”, skriver Edholm i ett mejl till TT, bland annat publicerat av Skolporten.
  • "Skolledare, lärare, it-tekniker och expedition har lagt ned mycket arbetstid i onödan, tid som kunde lagts på annat som kommer eleverna till gagn. För jäkligt rent ut sagt, och ett slöseri med resurser och i förlängningen med skattemedel" säger en rektor till tidningen Skolledaren som intervjuat flera lärare och rektorer. Ingen verkar förvånad över beskedet.

Journalsystem Cosmic

  • Niklas Lindberg, som är chef för det regionala nätverket Sussa som upphandlat journalsystemet Cosmic till nio regioner i Sverige har sagt upp sig. Hans nya jobb är hos Cosmics ägare Cambio, skriver Dagens Medicin. De regioner som ingår i Sussa är Blekinge, Dalarna, Gävleborg, Halland, Norrbotten, Sörmland, Västerbotten, Västernorrland och Örebro län. Rekryteringen görs efter att upphandlingarna är klara och införandena nästan helt färdiga.
  • I Region Örebro län "överraskades flera läkare av att de inte kunde få fram läskopior av patientjournalerna i Cosmic. "Orsaken var att regionen inte upphandlat funktionen, något som inte läkarna hade informerats om" skriver Läkartidningen.
  • I Gävleborg anser ledningen att införandet av Cosmic har gått bra, och de brister som fanns håller på att åtgärdas. Det håller man inte med om ute i verksamheten: "Jag kan inte se på införandet av Cosmic som något annat än ett fiasko, säger Peter Olsson, chef på Bollnäs hälsocentral till tidningen Ljusnan.
  • För ett par veckor sedan beslutade Region Stockholm att upphandla Cosmic som journalsystem. Nu överklagas beslutet av två av de förlorande anbudsgivarna, skriver Läkartidningen. T ex konstaterar bolaget Systematic att regionen valde Cambios erbjudande trots att det var 700 miljoner kronor dyrare och att påstådd läckor mellan regionens ledning och företrädare för Cambio "fullständigt oacceptabelt, eftersom det bryter mot de grundläggande principerna i upphandlingsreglerna om likabehandling, icke-diskriminering och strikt sekretess".

Det här nyhetsbrevet är helt gratis tack vare de engagerade företag och människor som väljer att stötta oss varje månad. Vill du också vara med och göra det möjligt? Du kan bidra, från 50 kr i månaden genom att gå in på vår sida Den offentliga koden eller med ett engångsbelopp.

Read more