Avslöjande: Kaos kring digitala nationella prov – stoppas i Stockholms skolor
Under 2025 skulle de första digitala nationella proven för gymnasiet genomföras. Projektet som Skolverket ansvarar för har tagit sju år och kostat 210 miljoner kronor, enligt uppgifter, och digitala nationella prov ska för gymnasieskolan genomföras i hela Sverige 2025 enligt Skolverket.
Nu kan Den offentliga koden avslöja att Stockholms stad - Sveriges största skolorganisation - inte kommer genomföra digitala nationella prov. Detta efter att Stockholms stads personal inte kan logga in på Skolverkets provplattform med sina tjänstekort. Stockholms stad kan inte kräva av personalen att använda sin egna personliga bank-ID för inloggning.
Anställda på Stockholms stad har tjänstekort, som skulle kunna användas som alternativ, men det har inte godkänts av Myndigheten för digital förvaltning (DIGG). Enligt uppgifter ska problemet med tjänstekorten ha varit känt länge, men det har inte hanterats eller lösts i tid.
Enligt DIGG ansökte Stockholms stad den 22 juni 2023 om att få sin e-tjänstelegitimation godkänd av DIGG. De avslog ansökan den 13 februari 2024, då Stockholms stads rutiner för kontroll av identitetsuppgifter inte uppfyllde lagkraven.
Den otydliga kommunikationen kring beslutet har väckt frustration och först i mitten av december informerades skolorna om att Stockholms stad inte kommer att genomföra Digitala Nationella Prov. På stadens intranät informerades om att medarbetare har möjlighet att använda egen e-legitimation, som Freja eID+, men att detta inte kan krävas.
En källa inom Stockholms stad beskriver hur central förvaltning inte verkar ha en klar strategi för hur detta ska hanteras eller kommuniceras. Det var tänkt att Stockholms stad skulle använda digitala prov i vår.
Det är Stadsledningskontoret vid Stockholms stad som enligt uppgift ansvarar för tjänstekorten och för anpassningen som krävs. Enligt uppgifter till Den offentliga koden anser Stadsledningskontoret att anpassningen är för dyr och krånglig. Stadsledningskontoret hänvisar dock till Utbildningsförvaltningen, som säger till Den offentliga koden att de tagit hjälp av leverantören Certezza, för att åtgärda det som DIGG anmärkt på.
"Den preliminära tidplanen är någon gång under skiftet Q1/Q2 2025" säger Stockholms stads ansvarige tjänsteman till Den offentliga koden. "Vår avsikt är att de nationella proven ska genomföras digitalt under den nästkommande vårterminen", vilket betyder vårterminen 2025.
Men enligt informationen på Stockholms stads intranät förbereder ändå rektorerna på att vårens prov inte kommer genomföras digitalt. Om skolorna i vår ändå vill använda de digitala systemen måste inte bara lärare utan även provvakter och skolledare använda sina privata bank-ID. Detta är något som inte kan krävas av personal.
Eftersom de digitala proven inte kan genomföras i Stockholms stad i vår kommer skolorna istället att få ersättningsprov i pappersformat.
Fakta: Det här Digitala Nationella Prov
Projektet har pågått sedan 2017 och hittills beräknats kosta 210 miljoner kronor. Projektet är uppskjutet flera gånger, bland annat på grund av bristande skydd för personuppgifter. Projektet har kallats "ett administrativt monster" av lärare. Involverade testlärare vittnade om dålig förankring och testning: "Vi torrsimmade i försöksverksamheten, försöksskolorna fick aldrig logga in och använda provtjänsten som tänkt. Det har varit tester på små delar" sa en lärare till Vi Lärare. Skolverkets chef Marcello Marrone menar att lärarna är ovana men att det tar "lite tid innan man vänjer sig."
Informationen på Stockholms stads intranät 2024-12-18
Rektor på grund- och gymnasieskola
Det är frivilligt för din personal att använda Skolverkets digitala nationella prov och bedömningsstöd fram tills Stockholms stads tjänstekort är godkända som inloggningsmetod i Skolverkets provplattform. Lärare eller annan personal som väljer att använda de digitala nationella proven och bedömningsstöden får göra det med eget bank-id eller Freja eID+.
Grund- och gymnasieskolans ledningsgrupper har inga krav eller förväntningar på att din personal ska arbeta med Skolverkets digitala nationella prov och bedömningsstöd. Samtidigt vill ledningsgrupperna inte hindra någon av dina medarbetare att använda stöden om dina medarbetare också väljer att använda egen e-legitimation och tvåfaktorsinloggning. Stockholms stads tjänstekort har i nuläget inte godkänts för detta av Myndigheten för digital förvaltning (Digg).